Jemy warzywa i owoce
Menu każdego ucznia powinno zawierać warzywa i owoce. Naukowcy wykazali, że częste spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób. Warzywa i owoce są niskokaloryczne – to znaczy, że można je jeść w dużej ilości i się nie przytyje.
Powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i owoce zamiast chipsów, krakersów , paluszków i ciasteczek. Na przykład rano przed wyjściem do szkoły, szklanka soku, na drugie śniadanie jabłko, a na obiad duża porcja gotowanych warzyw.
Warzywa są lekarstwem na wszystko np. :cebula dzięki swojemu zapachowi ma działanie bakteriobójcze, czosnek zwalcza infekcje, pomaga odkaszlnąć i oddychać w czasie przeziębienia , kalafior jest doskonałym źródłem witaminy C, marchewka wspomaga pracę jelit, pomidory w okresie letnim gaszą pragnienie….. DBAJ O ZDROWIE ,JEDZ PIĘĆ RAZY DZIENNIE WARZYWA I OWOCE.
DŻYWIAJ SIĘ PRAWIDŁOWO!
JAK POZNAĆ NAPRAWDĘ ZDROWE PRODUKTY?
Warto jeść to, co zdrowe. Tylko jak to znaleźć? Oto porady.
- Na etykiecie muszą znaleźć się: napis ,,produkt rolnictwa ekologicznego”, nazwa producenta, numer certyfikatu zgodności oraz nazwa firmy upoważnionej do jego nadawania.
- Konserwanty i dodatki oznaczone są symbolem E i trzema cyframi. Lepiej unikać wyrobów, w których znajdują się konserwanty do E210 do E233.
- Jeśli zamiast symboli figurują nazwy, nie kupujmy produktów konserwowanych benzoesanem i benzoesanem sodu.
- Lepiej omijać produkty, w opisie których cała informacja sprowadza się do sformułowań: sztucznie konserwowane, barwione, aromatyzowane i o przedłużonym terminie ważności.
Zespół ds. promocji zdrowia