UCZYMY SIĘ ŻYĆ ZDROWO I EKOLOGICZNIE
„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2018” to ogólnopolska kampania, której celem jest podniesienie świadomości konsumentów na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba.
Uczniowie klasy I a wybrali się do sklepu piekarniczego Czwojda w Koźminie Wlkp. Celem wycieczki było poznanie różnych gatunków pieczywa. Uczniowie podczas zajęć poprzedzających wyjście zapoznali się z kolejnymi etapami produkcji chleba i jego wartościami odżywczymi. Poznali pracę rolnika, młynarza i piekarza. Dowiedzieli się jak ważny jest szacunek do chleba.
Pracownica sklepu piekarniczego bardzo ciekawie omówiła i pokazała różne gatunki pieczywa. Dzieci nie mogły się nadziwić, jak dużo rodzajów pieczywa jest na półkach w sklepie. Wróciły z wycieczki bardzo zadowolone i bogatsze o nową wiedzę.
Serdeczne dziękuję za podarowanie chleba przeznaczonego na poczęstunek dla dzieci.
Tekst i fot. Beata Chojnicka
„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2018 r.” w klasie I b
„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2018 r.” w klasie II a II b
Uczniowie klasy III a uczestniczyli w wycieczce do pobliskiej piekarni.
W czasie wizyty uczniowie poznali proces pieczenia chleba na zakwasie. Wzbogacili też wiedzę na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba. Dowiedzieli się o roli błonnika, zawartego w chlebie z pełnego przemiału i znaczeniu produktów zbożowych w prawidłowej diecie.
Klasa V c włączyła się w akcję przygotowując zdrowe kanapki z ciemnego pieczywa. Efekty ich pracy – przepyszne!
„TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA” W KLASIE VII A