SP nr 1 w KoĽminie Wielkopolskim
Adres szkoły: ul. Glinki 11
  63-720 Koźmin Wielkopolski
Tel./fax: (+48) 62-721-6854
  www.sp1.kozminwlkp.pl
  sekretariat_sp1@wp.pl
ZDROWIE

„ŚNIADANIE DAJE MOC”-

Dzień zdrowego śniadania 7 listopada 2014r.

OGÓLNOPOLSKA  AKCJA

PROMUJĄCA  ZDROWE ODŻYWIANIE


Uczniowie klas I – III wzięli udział w ogólnopolskiej akcji promującej zdrowie pt. "7 listopada - Dzień Zdrowego Śniadania”, która  została zorganizowana w ramach programu "ŚNIADANIE DAJE MOC” (8 listopada to była sobota). Wszyscy staraliśmy się dobrze przygotować do tej akcji, dlatego najpierw uzgodniliśmy kto przyniesie obrusy, nakrycia, zdrową żywność.  Poprosiliśmy o pomoc rodziców. Zadania zostały przydzielone, a my z niecierpliwością czekaliśmy na ten dzień. Popatrzcie sami!

 
ROK SZKOLNY 2014/2015

ZDROWIE TO TWÓJ SKARB, WIĘC O NIE DBAJ

CZYLI JAK DBAMY O ZDROWIE W KOŹMIŃSKIEJ JEDYNCE

PROMOCJA ZDROWIA

ZDROWIE  jest to stan pełnego: fizycznego, psychicznego i społecznego dobrostanu, brak choroby czy kalectwa. Także poddająca się zmianom zdolność człowieka do osiągania szczytu własnych fizycznych, psychicznych i społecznych możliwości, pozytywne reagowanie na wyzwania środowiska.  
PROMOCJA ZDROWIA to proces umożliwiający ludziom zwiększenie kontroli nad własnym zdrowiem oraz jego poprawę.


Należy pamiętać, że zdrowie nie jest celem samym w sobie, lecz jest zasobem umożliwiającym realizację aspiracji, zaspakajanie potrzeb oraz przeobrażenie i kontrolę środowiska.
Definiowanie zdrowia, istota promocji zdrowia oraz związki zdrowia z różnymi czynnikami warunkującymi zdrowie to podstawowe zagadnienia programu. Stanowią one zasadniczy punkt odniesienia wszystkich zajęć z uczniami. Wyznaczają one również kierunek pozostałych działań edukacyjnych adresowanych do środowiska domowego i członków społeczności szkolnej.

Dbając o zdrowie realizujemy zadania w następujących obszarach:

  1. Higiena osobista i otoczenia.
  2. Żywność i żywienie.
  3. Bezpieczeństwo i pierwsza pomoc.
  4. Rozwój i zdrowie fizyczne, psychiczne i społeczne.
  5. Aktywność ruchowa, praca i wypoczynek, czas wolny.
  6. Edukacja do życia w rodzinie i społeczności. Psychospołeczne aspekty zdrowia. Życie bez nałogów.

ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA

1.Grażyna Leśniak- koordynator

2.Marzena Adamkiewicz

3.Beata Chojnicka

4.Anna Filipiak

5.Hanna Frankowska

6.Hanna Szymura

KLASOWI LIDERZY DS.PROMOCJI ZDROWIA

W roku szkolnym 2014/2015 każda klasa wybrała lidera  ds. promocji zdrowia:

klasa I a Julia Działoszek

klasa I b Katarzyna Dzielicka

klasa I c Zofia Leopold

klasa II a  Martyna Tomczak

klasa II b  Maciej Wosiński

klasa III a  Nikola Klicińska

klasa III b Julia Urna

klasa IV a Mateusz Kasprzak

klasa IV b Zofia Ziętkiewicz

klasa V a  Agnieszka Plewińska

klasa V b Żaneta Dawidowicz

klasa VI a Zofia Jochaniak

klasa VI b Roksana Orpiszak


 
ZDROWE ODŻYWIANIE

Jemy warzywa i owoce

Menu  każdego ucznia powinno zawierać warzywa i owoce. Naukowcy wykazali, że częste spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób. Warzywa i owoce są niskokaloryczne – to znaczy, że można je jeść w dużej ilości i się nie przytyje.

Powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i owoce zamiast chipsów, krakersów , paluszków i ciasteczek. Na przykład rano przed wyjściem do szkoły, szklanka soku, na drugie śniadanie jabłko, a na obiad duża porcja gotowanych warzyw.

Warzywa są lekarstwem na wszystko np. :cebula dzięki swojemu zapachowi ma działanie bakteriobójcze, czosnek zwalcza infekcje, pomaga odkaszlnąć i oddychać w czasie przeziębienia , kalafior jest doskonałym źródłem witaminy C, marchewka wspomaga pracę jelit, pomidory w okresie letnim gaszą pragnienie….. DBAJ O ZDROWIE ,JEDZ PIĘĆ RAZY DZIENNIE WARZYWA I OWOCE.

 

DŻYWIAJ SIĘ PRAWIDŁOWO!

JAK  POZNAĆ  NAPRAWDĘ  ZDROWE  PRODUKTY?

Warto jeść to, co zdrowe. Tylko jak to znaleźć? Oto porady.

  • Na etykiecie muszą znaleźć się: napis ,,produkt rolnictwa ekologicznego”, nazwa producenta, numer certyfikatu zgodności oraz nazwa firmy upoważnionej do jego nadawania.
  • Konserwanty i dodatki oznaczone są symbolem E i trzema cyframi. Lepiej unikać wyrobów, w których znajdują się konserwanty do E210 do E233.
  • Jeśli zamiast symboli figurują nazwy, nie kupujmy produktów konserwowanych benzoesanem i benzoesanem sodu.
  • Lepiej omijać produkty, w opisie których cała informacja sprowadza się do sformułowań: sztucznie konserwowane, barwione, aromatyzowane i o przedłużonym terminie ważności.

Zespół ds. promocji zdrowia

 
CERTYFIKAT

 
PROFILAKTYKA JAMY USTNEJ

"JAK DBAM O ZĘBY?" - konkurs rozstrzygnięty

Uczniowie klas pierwszych wzięli udział w konkursie pt.,, Jak dbam o zęby?”Ich zadaniem było wykonanie pracy przestrzennej związanej z higieną jamy ustnej. Konkurs został zorganizowany  przez panią dyrektor Bożenę Kulkę, Zespół ds. promocji zdrowia z pielęgniarką szkolną p. Donatą Lewandowicz.

Wpłynęło 26 prac. Wyniki przedstawiają się następująco:

I miejsce : Marcin Kwiatkowski – kl. Ia, Aleksandra Marchwiak- kl.Ib

II miejsce: Patryk Kląskała- kl.Ib, Kacper Wojciechowski- kl.Ia

III miejsce: Wiktoria Perdziak– kl. Ia, Jakub Taszarek – kl. Ia

 

Wyróżnienia:

  • Kacper Adamkiewicz– kl. Ia,
  • Amelia Wrobińska – kl. Ia,
  • Maria Maćków– kl. Ib,
  • Mateusz Misiak- kl. Ib,
  • Eryk Andrzejewski- kl. Ib

Gratulujemy!

Zespół redakcyjny "Trzecioklasista"

Więcej…
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 8 z 13
HOME | O SZKOLE | LINKI | KONTAKT